Alla inlägg under maj 2011

Av Caroline - 4 maj 2011 07:51

Morning morning.

Vaknade klockan 6 för ett av mina "nattliga" toabesök. Kröp tillbaka ner i sängen sen å tyckte de va skönt att alarmet inte skulle ringa förrns 1 timme senare. Men jag kunde inte somna om, töserna vaknade och magen kurrade. Så bara att kliva upp. Men va gör det? Inget fel med att för engångs skull kliva upp i tid när man har en morgon tid att passa. Nu sitter jag i godan ro redo för att bege mej in till kramfors för ett besök till Doktorn!

Förutom fixa sjukskrivningen ska jag be han ta en allmän hälsotitt på mej. 3 gånger nu har jag varit på väg att svimma, hela jag simmar bort på nå vis, känner mej alldeles matt och en gång tappade jag synen, allt vart suddigt. Det va på Birsta i torsdags, de kanske ja glömde skriva? Men jag fick iaf släppa allt jag hade å gå ut från Lindex å lägga mej på golvet efter väggen där i gången. Lite pinsamt då allt folk glodde men jag höll verkligen på att tuppa av! Uscha uscha. Tur man hinner känna att nåt är fel så man inte bara rammlar och skadar sej. =/

Riktigt otäckt.


Ska fråga om min snart 2 månaders hosta oxå, så jag inte går omkring med nån lunginflammation? Ja det är väl vad jag ska göra.

Sen hämta pappa å lämna av han i Bollsta så han kan fortsätta städa ur gammla lägenheten deras. Sen blir de nog hem för en mitt på dan tupplur skulle ja tro.. =)


Nä nu ska ja ta på mej skorna, bara det tar ju sin lilla tid nu för tin. =P

Av Caroline - 3 maj 2011 15:12

Nästan. Efter en dusch, insmörjning och påklädning pustar jag ut i soffan och undrar hur tusan de här ska sluta..?      Helt färdig. Andas iiiiiiin, andas uuuuuuut. Oj oj oj!

Det är tur att jag inte har brottom. Å när jag har en tid att passa, gäller det att planera! Inte min bästa sida dock.   


Har manikyrat mej (eller pedikyr, vet inte vad som är vad) och slängt på lite sommar snyggt nagellack! Uuuurtjusigt.  


Väntar på att Mannen ska komma hem från jobbet, sen äta nåt och iväg till kramfors. Terry Evans ikväll på parken och vi ska parkera oss på första parkett jag, Matte å svärmor! Vet inte hur de ska gå då jag är känslig som tusan.. lär nog sluta i tårar den här gången oxå. 

Meen sån är jag, speciellt nu! =)


Kom på en sak när jag stog i duschen, från de ena till de andra.. Det är inte längre bara mitt allra heligaste jag inte ser.. om ni förstår vad jag menar..? Jag ser heller inte mina fötter längre, inte ens tåspetsen! Om jag inte böjer mej fram då såklart men står ja raklång å bara tittar ner med huvet ser ja inte mina fötter. Haha! Men mitt allra heligaste är helt skymd hur ja än försöker komma förbi magen, så varje gång ja far med hyveln bönar å ber ja att underlandet ska få ha livet i behåll.. utan större skador.! Väldigt spännande.. ;)

Men än så länge kan ja raka benen även om det krävs en lite större ansträngning än vanligt. Är jag smart så gör jag en vaxning medans jag kan så kanske jag klarar mej från det arbetet en bit över sommarn! Vilken ide!


Sen får barnmorskor och förlossningsläkare ta mej som jag är.. dom har nog sett de mesta.! Haha  


Lite info som ni säkert antecknar i eran viktigaste antecknings bok! 

Nä nu måste ja sträcka ut mej lite. Hej!

Av Caroline - 3 maj 2011 12:11

Graviditetsvecka 28

Trefjärdedelar av din graviditet har passerat. Man kan känna hur livmodern trycker upp mot revbenen så att de nedersta revbenen spänns ut. Det kan bli svårare för dig att ta ett djupt andetag. Du tycker kanske att ditt barn är lite väl stökigt nu.



I vecka 28 är medelkroppslängden 38 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1200 gr. Huvudets omkrets är 27 cm.


Barnets utveckling Teckning: GP/Lars Grennert

En del barn lägger sig tillrätta redan nu med huvudet nedåt. Även om det börjar bli trångt kan barnet slå kullerbytta i livmodern.

Håret på huvudet har vuxit och barnet har fått ögonbryn och ögonfransar. Barnet öppnar och sluter ögonen. Forskning har visat att om man lyser med en stark lampa på mammans mage så rör sig barnet mot eller bort från ljuset. De starka kontrasterna mellan ljus och mörker består till efter födelsen, det nyfödda barnet föredrar kontrastrika leksaker i svart och vitt. Precis som ett spädbarn sover det ofödda barnet mycket. Man vet att unga barn har en stor del så kallad djupsömn, liten del drömsömn (REM-sömn, rapid eye movement, snabb ögonrörelse-sömn) samt liten del vakenhet. Dessa proportioner ändrar sig med graviditetslängd, barnets mognad och tillväxt: äldre är vakna längre och sover ytligare. Det finns forskare som tror att barn drömmer redan i livmodern och bearbetar det de varit med om.


Komplikationer vid tvillinggraviditet

 
Att vänta tvillingar är ansträngande och påverkar din kropp eftersom belastningen är stor.

Beroende på hur snart efter befruktningen som det befruktade ägget delar sig anläggs moderkaka och fosterhinnor på olika sätt. Risken för komplikationer under graviditeten ökar ju senare ägget delar sig.

De vanligaste komplikationerna är:

  • alltför tidig förlossning
  • att tvillingarna drabbas av det så kallade tvillingtransfusionssyndromet.

Om ägget delar sig under de första två dygnen
Ungefär 120 enäggstvillingpar föds i Sverige varje år i denna kategori. Dessa tvillingar löper inte större risk att födas för tidigt än tvåäggstvillingar. Risken är dock större än för graviditeter med bara ett barn.

Även risken för att någon av tvillingarna ska drabbas av syrebrist under graviditeten är liten. Fostren ligger nämligen i två helt separata säckar och med en tjock skiljevägg mellan sig. Skiljeväggen är lätt att se med ultraljud, framför allt tidigt i graviditeten. Det finns två moderkakor som dock kan vara sammanvuxna.


Om ägget delar sig mellan andra och åttonde dygnet
Ungefär 270 tvillingpar om året tillhör denna grupp. Även här befinner sig tvillingarna i olika hinnsäckar, men skiljeväggen är tunn, och det finns bara en moderkaka.

Dessa tvillingar löper ökad risk att födas för tidigt jämfört med tvillingar där skiljeväggen är tjock.

De blodkärlsförbindelser som finns mellan tvillingarna i moderkakan kan leda till tvilling-tvilling-transfusions-
syndrom
(ibland kallas det bara tvillingtransfusion).

Även om tvillingarna delar moderkaka har de var sin blodförsörjning. Av misstag kan det emellertid bildas kärl som förbinder de båda blodomloppen med varandra. Det innebär att det kan passera över blod från den ena tvillingens blodomlopp till den andres. I uttalade fall kan den ene tvillingen få för lite blod och få blodbrist och den andre för mycket blod. Det innebär att det finns en ökad risk att den ena eller båda tvillingarna ska avlida inne i livmodern innan förlossningen startar.


Det är den sistnämnda beskrivningen som vi har trott varit vårt fall framtills förra Ultraljudet då doktorn upptäckte en till hinna, eller tjockare skiljevägg, och då misstänker att dom har varsin men sammanväxt moderkaka. Därav dom täta kontroller fram tills nu. Nu är det den första beskrivningen som läkaren tror att vi befinner oss i nu. Vilket är en STOOOOR lättnad!


Om ni vart de minsta klokare av de här vet ja inte men ville ge en någorlunda beskrivning av hur den här graviditeten ser ut som så ni hänger med! ;)



Av Caroline - 2 maj 2011 22:31

Ja förlåt för mitt uber långa inlägg igår. Herregud orkade ni ens ögna igenom det så gjorde ni det bra! ;)

Blir inte lika långt nu, jag svär.


Igår kväll hade jag sjukt ont på höger sida i bröst regionen. Ville dö nästan när jag försökte djupandas. Va riktigt otrevligt. Antar att kanske lungen eller nåt sånt blev klämt? Det är ju lustigt att alla krämpor i mage/överkropps regionen enbart är på min högra sida. Och det är den högra rackarungen som bökar å har sej mest. Så min vänstra sida å dess organ är ganska skonade då den vänstra tösen är mer layd back, chillar mest å tar de lugnt. =) Lik sin mor medans den hurtiga tösen är lika rastlös som sin far.. =) 2 indiver är det absolut fast dom är tvillingar, kanske enäggs dessutom.


Idag var sisra föräldragrupps träffen. Vi va in på öppnaförskolan och fick lite info därifrån. Å sen träffa socionomen som prata lite om vårdnaden om barnen å vad som är bra att tänka på om man inte är gifta med varann m.m Till sist fick vi se en film om känslorna å tankar som kan uppstå när man kommer hem från förlossningen å helt plötsligt är allt nytt. DET ÄR OKEJ ATT KÄNNA, ATT OROA SEJ, VARA TRÖTT, LESS, FÅ PANIK, SAKNA SITT GAMLA LIV. Om dessa känslor skulle uppstå, vilket det gör för MÅNGA nyblivna föräldrar, så är det okej. Det betyder inte att man inte kommer älska sitt barn och vara en bra föräldrer. Det är något helt nytt och det kan ta tid att växa in i sin nya roll som mamma eller pappa. Otroligt skönt att höra, även om jag inte är ett dugg orolig för det just nu. Men man vet ju aldrig vad som händer.

Det ordnar sej nog! ;) Annars har vi många runt omkring oss som nog gärna ställer upp.. =)


Oj oj.. sitter å försöker sträcka på mej å bli lite längre. Revbenen verkar va ivägen för den livlige. Känns nästan som hon håller på å vända sej igen, å det skulle ju inte va helt fel.. Men det KÄNNS! =) Det putar ut å har sej.


Känner att jag bara babblar å är påväg att skriva en ny novell så jag ska avsluta här å göra mej en sen kvällsmacka tror jag!

Av Caroline - 1 maj 2011 13:31

Jag är jätte dålig på att uppdatera men jag har så mycket annat för mej. ;)

Men en kort sammanfattning:

I torsdags va jag å Sandra i birsta å shoppa loss! Jag handla bla det vi glömde sist som el hylla och matta till barnrummet. Och så tillkom det ett sido bord, eller liten byrå brevid amnings fåtöljen där det är bra att förvara bra-att-ha-vid-amning-och-rapning/kräkning saker. =)

Till toan köpte jag skötmadrass och hyllor att ha ovanför bänken. Tycker att vi har kanon toa nu för allt är så nära tillhands, tvättstället, å bänken ovanför tvättmaskinen som jag tidigare ogillat men lir ju perfekt nu som skötbord och badplats då de är en tvättho med kran där oxå. Och sen fick de följa med lite annat roligt oxå, som lite oljor å salva från Libero, nappflaskor, tutte, amningskupor, och.. vårt första blöjpaket! Bara för att ha nåt att fylla hyllorna med. såå roligt ju. =) Skötmadrassen tyckte ja vi kunde vänta med å lägga fram för å ha kvar ytan på bänken inne på toan men Mattias tyckte den skulle ligga framme på sin plats. =)

Köpte även en bröstpump, de finns på blocket ja vet, och att hyra hos barnmorskan, men det kändes som att eftersom vi får 2 bäbisar kommer Mattias va väldigt delaktig i matningen å då behövs pumpen och inte bara under en kort tid, (förutsatt att amningen funkar)  så då kommer vi ändå komma upp i summan som pumpen kosta så då kunde ja lika gärna köpa min egna, och att den är elektrisk, jag har mest bara sett manuella på blocket.

Men den lever om som en gräsklippare tycker ja så jag är nästan lite rädd för den! Haha.

Ja åså tillkom det en till sak som inte stog på shoppinglistan... en hallmöbel, en sån där väggbyrå typ som man förvarar skorna i. Vart som en ny hall, mycket större och fräschare. Så skönt att få kasta ut gammla sko hyllan som bara hälften av alla skor fick plats på, och ta ner hatthyllan. Istället vart de 2 speglar ovanför, lite ljuslycktor och en blomma där. Jätte nöjd! Elementet som va där hade jag dock helt förträngt så Mattias fick montera bort den och koppla ur strömmen för att jag skulle få dit min nyinköpta hallmöbel. Ooops! Men de gick ju bra. ;)


På fredan hade vi en sista hockeyavslutning på folkan. Har varit många avslutningar för dom här grabbarna känns de som... haha. Men den här gången fick vi respektive vara med, dom tyckte kanske lite synd om oss. ;)  Nämen det delades ut diplom, och blommor till ledare och annat smått å gott. Mattias fick en kavaj med trycket "säsongens The Man". Och så delades det ut andra både smickrande och mindre smickrande titlar. Dom är ju så påhittiga å roliga dessa hockeygrabbar. Henke som är lagets fest fixare är ju suverän! Filmer visades upp från några lagfester å andra aktiviteter, många av dom är det nog censur på skulle ja tro.. =) Men vi fick oss ett gott skratt. Roligt verkar dom ha i laget iaf.


Igår, sista april kom Andreas och My hit och å grilla å myste. kolla brasan. Vid Elva for begav dom sej hem och vi la oss på soffan, funderade på om vi skulle åka över till sandslån, men vi somna. Rätt skönt. =)


Idag gör vi mest ingenting. Ska åka på slån å äta hos Tero å svärmor.


Ja de va min korta sammanfattning... en hel novell!!

Men här kommer bilderna iaf på magen..

V. 27(26+6)

     


Omkretsen är nu 102 cm runt magen. =) En typisk pojkmage då det syns typ ingenting bakifrån men det är väl för att det är 2 st. Magen kan inte annat gå än i färdriktning framåt. =) Glömde väga mej innan ja stoppade i mej frukosten å några ballerina men sist jag vägde mej hade jag gått upp 6-7 kg totalt. Så det börjar ju ändå hända lite på vågen. Men jag skröt ju oxå för nåt inlägg sen att jag hade sån tur som inte sväller å sammlar på mej vatten.. Men de ångrar jag nu. Förr helgen när vi skulle hem på kvällen fick jag köra i bara strumpern, fick alltså inte på mej skorna. Å dom dagar ja varit dum å inte använt stödstrumporna.. då ser mina fötter och vad som engång kallades för smalbenen ganska roliga ut.!

Så det är nog mest bara maginnehållet och vattnet som väger. I övrigt blir ja inte större, nästan tvärtom. Mina armar har aldrig varit biffiga, men nu är dom trådsmala. Och många säger att jag blir smalare i ansiktet. Tyckte själv när jag såg mej på ett kort från påskhelgen att jag såg ganska rolig ut, oproportionerlig ut lixom. =) Men va gö de?!


Va ju förresten på nytt Ultraljud i fredags oxå, Allt såg fint ut. Nu är dom rätt säker på att dom har varsin moderkaka men att den växt ihop, så risken för att den ena får för lite behöver vi typ inte oroa oss för. Dom ligger båda på Plus sidan om kurvan, växer alltså fint och ganska jämnt. Meeeeen, den högra (på min sida) har, precis som jag misstänkt, vänt på sej! Ligger alltså nu med huvudet uppåt. Rackarns unge! Men Doktorn trodde att det är den som ligger med huvet neråt som kommer va närmast utgången då det ska till så det va nog ingen fara. Och den högra kan fortfarande vända på sej igen, även om de börjar bli trångt. Men 2-3 veckor till så skulle de kunna gå. Så hoppas! =) Det är ju den som bökar på mest oxå.

Så nu när allt ser så fint ut har vi ökat mellanrummet på UL kollerna. Ist för var 14de dag så blir de nu 4 veckor till nästa. Typ den 29 maj eller nåt sånt tro ja de va. Känns länge då vi varit så bortskämd med täta kontroller hittils. Men skönt att allt ser så bra ut! =)


Nä nu ska jag slita mej från detta inlägg innan det blir en hel bok skrivet!

Ovido - Quiz & Flashcards